Recycling van grondstoffen uit Afrika

Mobieltjes recyclen door CTL, Closing the Loop

Recycling mobieltjes door CTL, Closing the LoopNormaliter laten we afval en dergelijk naar Afrika verschepen voor recycling. Echter Closing the Loop (CTL) heeft een gat in de markt gevonden door afgedankte mobieltjes in Afrika naar Nederland te verschepen.

Deze week arriveert een lading van 500.000 afgedankte mobieltjes uit Afrika in de haven van Antwerpen. Het bedrijf CTL bestaat 3 jaar en heeft afgelopen jaar 2 miljoen mobieltjes uit elf landen in Afrika en 2 in Azië naar Europa gebracht voor recycling.

Recycling waardevolle grondstoffen

Via lokale partners in de betreffende landen worden de mobieltjes ingezameld tegen een prijs van 5 a 7 euro per kilo. Mobieltjes bevatten waardevolle grondstoffen zoals zink, tin, lood, ijzer, nikkel, goud, zilver, palladium en platina.

In een kilo afgedankt mobieltjes zit voor ongeveer €11 aan grondstoffen. In ongeveer 10.000 mobieltjes (1 ton) zit 200 tot 300 gram goud, terwijl een ton gouderts maar 5 gram goud bevat.

Afgedankte mobieltjes in Afrika zijn een serieus milieuprobleem. Dit komt doordat zeer veel Afrikanen een mobieltje hebben en in veel gevallen zelfs 2. De mobieltjes zijn meestal van Chinese makelij, die vaak maar een half jaar meegaan. Veel van deze mobieltjes komen op de vuilnisbelt. Als het meezit probeert men boven een vuurtje de mobieltjes te smelten en de grondstoffen te scheiden onder zeer slecht omstandigheden.

Closing the Loop zoekt partners

Na redelijk wat pijn en moeite is CTL geslaagd concrete afspraken te maken met bepaalde landen voor het verzamelen en exporteren van afgedankt mobieltjes. Deze komen terecht bij fabrieken in Europa, die efficiënt en milieuvriendelijker de waardevolle grondstoffen uit de mobieltjes kunnen halen.

Een belangrijke partner van CTL is Umicore. Voorheen was het bekend als de Belgische mijnbouwonderneming Union Miniere. Voorheen haalde het met name Congo leeg van diverse grondstoffen. Nu staat het bekend als duurzame recycler van elektronisch afval en smelter van edelmetalen.

CTL biedt grote bedrijven ‘one for one’ contracten. Het is een manier voor bedrijven om de gevolgen van het gebruik van mobieltjes voor het milieu te beperken. Je kunt het vergelijken met KLM die passagiers de mogelijkheid geven om CO2 arm te reizen door hen te laten doneren voor het planten van bomen.

Bij de CTL ‘one for one’ contracten verzamelt CTL op rekening van de bedrijven afgedankte telefoons in Afrika in. Vervolgens koopt CTL de oude mobieltjes van de bedrijven en verschepen deze naar Afrika.

Op deze manier zorgt CTL voor minder afval en wordt iedereen er beter van.

Meer weten over CTL: http://www.closingtheloop.eu/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *